Blåbärsbiskvier
Jag tänkte bjuda på inspiration till en bakelse. Får man kalla biskvi bakelse? Nåväl, inspiration till något bakat som jag provade mig fram till förra veckan: Blåbärsbiskvi.
Vi plockade ju massa hallon och blåbär för några veckor sedan när vi var på hemmaplan och de bär som inte blev sylt åkte snabbt in i frysen för att avnjutas i diverse konstellationer fram till nästa bärsäsong. Anyway: Jag gjorde biskvibottnarna på skållade sötmandlar. Gör som ni vill men jag råder er att inte använda färdig mandelmassa, det är så lätt att göra själv. Och att ”ploppa” mandlarna efter skållningen är bland det mest terapeutiska jag vet!
Till 20 stycken bottnar behövs:
100 gram sötmandel
1 ½ dl socker
2 äggvitor
Skålla, skala (jippie!) och mal mandlarna (jag körde dem i matberedaren – klockrent!). Blanda dem sedan med sockret. Vispa äggvitorna lätt och vänd ner dem i mandelblandningen.
Klicka ut smeten på bakplåtspappersbeklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ungefär 8 minuter på 175 grader. Låt bottnarna svalna.
Gör under tiden båbärsmoussen. Till den använde jag:
200 gram blåbär
¾ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 gram färskost
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen, mixa sedan blåbären. Mina var inte helt tidade, tror de hade vunnit på att vara det. Hetta upp en del av blåbärsmixen smält däri gelatinbladen. Resterande blåbärsmix blandas med socker, vaniljsocker och färskost. Häll i gelatinblandningen i blåbärsmixen. Vispa därefter grädden och vänd försiktigt* ned den i blåbärsblandningen. Den här moussen lät jag sedan vila i kylen ett tag (så lång tid det tog för oss att äta middag, en halvtimme kanske).
När moussen fått vila och mandelbottnarna svalnat byggde jag på mousse på bottnarna. En klick på varje – efter behag. Forma gärna moussen toppig för den klassiska biskvilooken. Därefter fick de halvfärdiga biskvierna vila i kylen lite till, liksom för att ”sätta sig” och bli lite mer lätthanterliga. När så skett smälte jag mörk choklad, valfri god sort, över vattenbad. Däri doppades sedan biskvierna. Sammanlagt gick det kanske åt 50 gram choklad. När biskvierna var klara blev det skjuts in i kylen för majoriteten av dem. Någon tog vägen rakt ner i magen och några fick plats i frysen för att avnjutas när andan faller på.
* Med försiktigt menar jag just försiktigt. Riskera inte att blanda runt det så mycket att gräddens fluffighet förgås.
Ha en trevlig dag! =)