Falafellunch

Till lunch idag blev det falafel i pitabröd. Jag gillar verkligen falafel och äter dem helst ut pitabröd tillsammans med just yoghurtsås och isbergssallad, tunna gruk- och tomatskivor samt grovt riven morot. Det finns tre splendid:a saker med falafel (utöver att det är asgott):

 

1. Det är rättså billigt och nyttigt.

2. Man gör det i en mixer (lite disk).

3. Funkar perfekt att frysa.

 

Vi gör alltid våra falaflar som små platta biffar de passar bättre i pitabrödet och får en jämare stekyta då, tycker vi.

 

Till en sats använder vi:

 

En burk kikärtor a' 400 gram alternativt 250 gram egenkokta, frysta.

1 finhackad gul lök.

1 pressad vitlöksklyfta.

(minst) 1 tsk mald spiskummin

0.5 tsk salt

0.5 dl hackad persilja om man har färsk, annars fryst efter behag.

2 krm sambal oelek

2 msk majsstärkelse

Smör att steka i.

 

Skölj kikärtorna. Skala och hacka löken. Mixa alla ingredientser i en mixer. Stek varje ”biff” ungefär 2 minuter/sida. Simple as that! Receptet går utmärkt att dubbla eller tredubbla eller, ja ni fattar. Se bara till att allt får plats i mixern.

 

Till detta serverar vi då alltid yoghurtsås. Den kan se lite olika ut beroende på vad som finns hemma. Men typ:

 

4 dl yoghurt (valfri naturell sort, behöver absolut inte vara turkisk/grekisk. Vi kör alltid på vanlig ”frukostyoghurt” och det enda som händer är att såsen blir lite rinnigare).

Hackad persilja (fryst eller färsk) tills såsen får nog många gröna prickar i sig.

Flytande honung, två matskedar ungefär.

Saft från citron eller lime, typ en hel lime eller en halv citron.

0.5-1 tsk sambal oelek.

 

Blanda. Ställ kallt, eller på bordet.

 

Hade inga tomater och morötter, men det gick ner ändå!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0