Falafellunch
Till lunch idag blev det falafel i pitabröd. Jag gillar verkligen falafel och äter dem helst ut pitabröd tillsammans med just yoghurtsås och isbergssallad, tunna gruk- och tomatskivor samt grovt riven morot. Det finns tre splendid:a saker med falafel (utöver att det är asgott):
1. Det är rättså billigt och nyttigt.
2. Man gör det i en mixer (lite disk).
3. Funkar perfekt att frysa.
Vi gör alltid våra falaflar som små platta biffar de passar bättre i pitabrödet och får en jämare stekyta då, tycker vi.
Till en sats använder vi:
En burk kikärtor a' 400 gram alternativt 250 gram egenkokta, frysta.
1 finhackad gul lök.
1 pressad vitlöksklyfta.
(minst) 1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad persilja om man har färsk, annars fryst efter behag.
2 krm sambal oelek
2 msk majsstärkelse
Smör att steka i.
Skölj kikärtorna. Skala och hacka löken. Mixa alla ingredientser i en mixer. Stek varje ”biff” ungefär 2 minuter/sida. Simple as that! Receptet går utmärkt att dubbla eller tredubbla eller, ja ni fattar. Se bara till att allt får plats i mixern.
Till detta serverar vi då alltid yoghurtsås. Den kan se lite olika ut beroende på vad som finns hemma. Men typ:
4 dl yoghurt (valfri naturell sort, behöver absolut inte vara turkisk/grekisk. Vi kör alltid på vanlig ”frukostyoghurt” och det enda som händer är att såsen blir lite rinnigare).
Hackad persilja (fryst eller färsk) tills såsen får nog många gröna prickar i sig.
Flytande honung, två matskedar ungefär.
Saft från citron eller lime, typ en hel lime eller en halv citron.
0.5-1 tsk sambal oelek.
Blanda. Ställ kallt, eller på bordet.
Hade inga tomater och morötter, men det gick ner ändå!