Paniklösningsmat

Nu när skolan snart börjar igen tänkte jag försöka fylla frysen med lite paniklösningsmat. Såndär mat som man kan ta fram utifall man inte har några rester att ha i matlåda. Piroger är ett fenomenalt exepel på sådan mat: De kan fyllas med i princip vad som helst. De kan ätas utan bestick. De är lika goda varma som kalla. Jag gjorde en sats deg imorse. Oftast brukar jag använda en bakpulverdeg så det går snabbt. Men degen jag använde till pizzan häromdagen gillade jag så mycket att jag testade den igen. Funkade utmärkt! Degen blir betydligt mer lättarbetad och luftig när den fått jäsa jämfört med bakpulverdeg. Har man inte tid att jäsa degen så funkar bakpulverdeg helt okej, men den jästa degen gav bättre konsistens tyckte jag. Här är receptet (stulet från ica.se):


Ingredienser

3 1/2 dl iskallt vatten

50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
10 dl mjöl + extra till utbakning


Gör såhär

1. Häll vattnet i en bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
2. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
3. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
4. Ta upp degen, dela och forma den till mindre ”degbollar”. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

 

Det här med att degen ska jäsa fem timmar kan ju tyckas bökigt. Men oftast lagar jag mat framåt kvällskvisten och då passar det rätt bra att göra degen på morgonen/förmiddagen och sedan baka ut den på eftermiddagen. Jag kan inte tänka mig att degen egentligen behöver de där fem timmarna i kylskåp. En räcker säkert. Får degen bara jäsa lite längre i värme kanske det till och med går att baka ut den direkt – testa vettja!

 

Pirogerna penslade jag med ägg och sprinklade dem sedan med vallmofrön innan jag gräddade dem i 175 grader typ 10.15 minuter. Jag har alltid vallmofrör på mina piroger för det hade mamma när jag var liten och jag gillar crunchet det ger. Självklart går det bra utan, pensla dem bara uppvispat ägg i så fall!

 

 

Jag gjorde en fyllning med fetaost/ajvar relish/spenat/paprika, en med fetaost/pesto/soltorkade tomater/spenat/paprika och en klassisk köttfärspirog (köttfärs/tomater/gul lök/vitlök/chilisås/cayennepeppar/basilika. Samtliga röror kryddades, så klart, med salt och peppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0