Tvättstugan klockan 7

Yes! Tvättstugan var helt tom när jag smög ner där klockan 7. Bara att proppa maskinerna fulla. Underbart att få all smutstvätt tvättad på en gång. Underbart var ordet, sa Bill!

Ps. Snö och -12. Då vill det bra gärna snöa!

Perspektiv

Fick lite perspektiv på livet idag. Skulle cykla hem efter att jag hade handlat och stog och lastade på cykeln. Mitt emot stod en tjej i min ålder lutad mot en bil. Tjejen hade ett par kryckor bredvid sig. I bilen bredvid stod en äldre herre och lastade sin bil med julklappar. När tjejen pratat klart så frågade mannen vad som hänt. "Jag hade en tumör i benet så jag fick ta bort det". Sedan samtalade de vidare och skrattade. Och vad jag förstod så jämförde de krämpor, vilket även den något ålderstigna mannen verkade ha, både lite här och lite där. Det var inte mer än så. Men det räckte.


Resultat

Nå, hur var då Stocken? Ptja, väldigt mycket som jag hade tänkt mig. En klasskompis yttrade sig mycket insiktsfullt: "Men alltså, vad är det här? Det är ju Stureplans andra chansen". Och det var så det var. Varken mer eller mindre. Men jag hade skoj, jag hängde bara med sådana jag redan känner (till) och slapp på så vis delta i uttagningen till andra chansen. Jag lärde mig ett par saker: 1. Alkohol är så sjukt billigt på nation att jag näsan smäller av bara jag tänker på det. 85 kronor för en flaska vin. It spells g.a.l.e.t. 2. Vi har en väldigt rolig och livlig klass som tycker att ombyte förnöjer, haha.

Innan vi gick till Stocken tog jag och sällskapet en för-för-drink på Oasia. Har varit där en gång tidigare och oh boy, deras drinkar är som inga andras! Innovativa och grymt goda. Varm rekommendation för det! Priset kan tyckas vara i översta laget (speciellt om det ska jämföras med nationsvinet) - 110 kronor för en drink/coctail. Men det är en upplevelse!

Anyway. Fredagen sov jag länge. (Man behöver det om man är uppe länge och ska jobba på eftermiddagen). Men ett julbord hanns med. Vi blev medbjudna till Vatenfalls personalrestaurang. Och där kostade ett julbord 80 kronor. Jag repeterar: 80 kronor! Det var inget extravagant julbord, men klart ätvärt!

Fredag kväll: Jobb.
Lördag: Jobb 7-17, därefter skumtomtar.
Söndag: Jobb 7-18, därefter tomtegröt. (Återkommer om gröten senare, har nämligen fått in en ny kanel på jobbet. Tomtegröt + kanel = sant!)
Idag: Adventsstädning, skola, köpa hyacinter och apelsiner, pynta, städa klart.


Ey oh, lets go!

Men sådär då. Då kör vi. Jag är redo att förvånas, förundras och fördöma!

Debuter!

Dåligt uppdaterande. Jag vet. Men jag vet också att jag haft sjukt mycket att göra i skolan på senaste tiden. Men idag avslutade vi vår tredje och näst sista (kors på taket!) delkurs för denna termin. Så nu är jag ända fram till på måndag mellan två delkurser. Då skulle man som läsare ju kunna tro på lite bot och bättring uppdateringsmässigt. Men jag lovar inget... Ikväll ska jag nämligen göra debut på "Stocken" som det heter i Uppsalastudentmun. För er som inte vet vad det er så kan jag tipsa om denna länk: http://stockholms.se/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=40 Fokusera främst på bilen och bildtexten. Jag är på gränsen till livrädd. Min uppfattning är att pluggbratsen har försökt göra ett Stureplan i miniatyr. Jag räknar med måga ekonomer, mycket vaskande och en hel del lockat blont hår. Vi får väl se vad jag tycker imorgon...

Apropå imorgon - då ska jag göra en till debut. Årets julbordsdebut. Förutsatt att jag tar mig upp till 13. Inget är säkert när man står inför en Stockendebut! "Helgen då?" kanske ni tänker nu. Ja, hörrni. Är det inte ett ojämnt nummer på denna vecka? Jo. Alltså är helgen detsamma som jobb för mig. Lördag 7-17, söndag 7-19. Aj för ryggen, hurra för plånboken.

Vad var det? En röst i kylskåpet? Aha, måste kila. Vinet kallar!

En måndag i slutet av november

Jobbade extra idag. Så att jag får vara ledig från jobb på torsdag. På torsdag ska jag nämligen göra stocken-debut. Det ska bli, ehrm, intressant. Tror jag. Ni kan redan nu börja sända mig lycka till-hälsningar.

Söndag 21/11. So far.

Jag inledde dagen med att skriva klart min del av nästa examinationsuppgift för att kunna maila den vidare för korrekturläsning. Sedan parkerade jag mig i soffan för att se lite skidstafett. Vinterstudion har börjat för året – HURRA! Ska snart gå en sväng med vår lånehund. Tror i styr vår kosa mot högarna.

 

 

Vinterns bästa tänkbara söndagsnöje!


Resumé av lördagen den 20 november 2011

På lördagen vaknade vi mätta. Vet faktiskt inte när det hände senast. De fem små rätterna från kvällen innan hade tagit ut sin rätt. En liten promenad rådde bot på mättnaden. Vid lunch förärade Rüya mig med ett besök. Målet var att styra upp vår del av nästa examination – ett case. Och jag får nog säga att vi nådde vårt mål. På kvällen åt vi ostfondue. Det var också en upplevelse. En mastig sådan. Jag behövde inte så många doppade brödtärningar innan jag var nöjd. Mastigt var ordet.

Vi är hundvakter den här helgen och för att slå två flugor i en smäll gick vi en kvällspromenad för att spana in de färggranna belysningar som nu smyckar Uppsala. Resultatet ser ni nedan.

 

Diverse utsmyckningar på slottets fasad...

 

... som blommor ...

 

 

... fönster med ögon i ...

 

 

... 3:37 till nästa visning ...

 

... lyktstolpar som förvandlats till lampor...

 

... diverse fiskar som "hoppar" över ån...

 

... som den här till exempel ...

 

... och sist men inte minst:en tolkning av Vivaldis Fyra årstider.


Resumé av fredagen den 19 november 2011

Fredagen inleddes med – surprise – lektioner. Därefter gjorde jag en snabbvisit på stan. Köpte en jättefin klänning på Vero Moda av alla ställen.

Klänningen invigde jag senare på kvällen när vi åt en kombinerad ”försenad födelsedags-/plåster på såren för missad Stockholmsbesöks-/VG-firningsmiddag” på Peppar peppar här i stan.

Vi åt en avsmakningsmeny bestående av

  • Laxterrine på gravad lax och pepparrot med örtsallad och sesamknäcke.

  • Pilgrimsmussla rossini med anklever, brioche samt tryffelsky.

  • Smörstekt mälargös med risotto smaksatt med upplänska kantareller, chèvre, oliver och rödvinssky.

  • Confiterad spädgrisrygg med surkål, patanegrakarré, karamelliserat äpple och västerbottenpuré.

  • Havtornschoklad chokladcréme, kolasås, havtornsmousse och apelsinsorbet.

Över lag var vi mycket nöjda när vi gick där ifrån. Det vi var mindre nöjda med att såsen var densamma till de båda varmrätterna, att västerbottenpurén smakade som skolmos och att spädgrisen inte var så mycket roligare än revben. Nåväl. I övrigt var det väldigt bra – servicen var utmärkt, terinnen, musslan och risotton perfekta. För att inte tala om desserten. Oh. My. God. Det var den ultimata desserten – måste provas! Vi cyklade därifrån väldans mätta och belåtna.

Torsdag 18/11

Jag lämnade vår lägenhet klockan 8:20 imorse och kom hem tolv och en halv timme senare. Inte fy skam. Har hunnit med en hel del däremellan. Promenerade till skolan för omväxlingen skull. I förrgår hade min cykels växlar frusit och jag fick cykla på ettan hela vägen. Det var helt värdelöst så till imorse hade jag budgeterat tid så jag skulle kunna gå istället. Och oj vad skönt det var att gå. Synd att det tar så mycket längre tid bara. Nåväl. Väl i skolan har jag tagit del av sex stycken lektioner i skiftande ämnen. Bland annat har mearbetarsamtal och läs- och skrivsvårigheter i arbetet behandlats. Mycket bra. Tänk att alla är så bra på att presentera saker. Imonerad blir jag! Direkt efter sista lektionen slut jäktade jag vidare mot jobbet. Jobbade fyra timmar. Stängde fisken. Efter jobbets slut köpte jag en ny smak av de där små yoghurtburkarna jag visade en bild på förra veckan. Ikväll blev det körsbär. Körsbär kan ju ofta vara en artificiell smak, men det hade inte puréen i den här yoghurten. Å andra sidan skulle jag nog inte känt att det var körsbär om jag inte visste det. Så av de två smaker jag tagit mig igenom so far skulle jag rekommendera kastanj. Nu ska jag duscha. Stängde som sagt fisken...




Har lärt mig av mitt misstag och tog därför bild på förpackningen innan jag bröt upp den. Se där, se där.


Lektion - check!

Sådärdå. Då var det gjort. Lektion – check! I det stora hela gick det bra och jag är nöjd med min insats. Grundtanken var att lektionen skulle hållas för 18 personer, men jag visste redan innan att det skulle bli några extra på mig så jag räknade med 25 personer. När jag drog igång min lektion var salen fullsatt och där var 35 par ögon so följde mig. Nåväl, det gör egentligen detsamma för mig om det är 18 eller 35 som lyssnar. Det som ställde till det lite var att den intima och sammansvetsade gruppkänsla vi hade i vår ”originalgrupp” försvann så det var svårt att få deltagarna att diskutera som jag hade tänkt och planerat. Men men, man lär så länge man lever och jag har gjort två stora lärdomar idag.

Den första är att en sådan här uppgift som de allra flesta är mer eller mindre nervösa inför gör att de i gruppen blir väldigt toleranta gentemot varandra.

Den andra lärdomen är att denna gruppkänsla snabbt kan slås isär när gruppen utökas. Mycket intressant att få uppleva grupprocesser så tydligt i verkliga livet.

En mycket bra sak med att det helt plötsligt var 35 stycken i klassrummet istället för de förväntade 25 var att jag också fick 35 (istället för 25) lappar med feedback. De här lapparna ska jag spara och läsa igenom dagar när livet inte känns fullt så ljust som idag.

Istället för att köra ett aerobicpass nu på kvällen så gav jag mig ut på en promenad. Det är så himla härligt vitt och frostigt, det var verkligen balsam för själen. Och så gjorde det gott för kroppen att få lite frisk luft också!

NU!

NU KÖR VI!

Ultimat

Jag tror mig ha hittat de ultimata partyskorna.


Strömmingsflundror

Har varit mycket skolarbete idag. Också. Egen lektion i övermorgon. PM ska skrivas, presentation ska göras, läras och därefter framföras. På kvällen tog jag mig tid att förbereda lite käk till imorgon: Inlagda strömmingsflundror.

 

Först rensade klippte jag bort ryggfenorna och sorterade filéerna efter storlek (lättare att para ihop dem sen då).

 

Sedan lade jag filéerna med skinnsidan nedåt och toppade dem med lite dill.

 

Därefter lade jag på en filé till uppepå den dillbeströdda.

 

Panera ena sidan.



Panera andra sidan.



Stek "flundrorna". På ena sidan och sedan på andra.



Lägg dem i en ättikslag med lök.



Låt dra över natten. Eller en vecka. Det är vilket som.



Högkvarter. Eller?

Trött på att varannan nyhet på radio, tv och i tidningar handlar om vad som händer eller inte händer i socialdemokraternas "högkvarter". Har partier verkligen något de själva pratar om som ett högkvarter eller är det media som valt att benämna det ställe de hänger på som just "högkvarter"? Det låter ju trots allt lite mer auktoritärt med högkvarter än huvudkontor. Men vad är det för skillnad på högkvarter och huvudkontor, egentligen?

Eskil

Ojojoj. Vilken fin bok. Eller fin kanske är fel ord. Men finstämd. Och mysig. Och dessutom toppad med ett fantastiskt språk. Mamman i boken heter Karl-Astrid - hur kan man inte imponeras av det?



Nu till en helt annan sak: Vilka är era favoritställen i Stockholm. Vi ska dit på en weekend snart och vill ha en lista med bra ställen att besöka. Tänk inte klädshopping. Tänk mer mysiga fik, favoritrestauranger och nischade matbutiker. Sådana är vi...

Imorgon är måndagen här igen. Hujedamig vad fort veckorna går.

25 eller 70

Hrm. Mycket onöjd med min kropps (icke-) funktion idag. Jag får ont i fötter, knän, rygg och axlar av mitt jobb. En tjugofemåring i en sjuttioårings kropp är vad jag är. Och ändå är det bland det roligaste jag vet. Tror det är bra att jag pluggar för ett annat jobb för i längden är inte det här hållbart. Och. Det. Stör. Mig. Men nog kan man väl jobba i alla fall en helg per månad i butik även som personalvetare? Skulle nog sakna ihjäl mig annars.

Ps. Tre kronor på dvd-box - hiss eller diss?

Direkt från mitt liv 2

Här sitter vi, sambon och jag, skärm mot skärm och skriver på diverse alster. Nyss talade jag om för honom att han definitivt är beroende av kaffe (eller om det kanske är koffeinet han vill åt). Han sken upp som en sol och nickade instämmande och lite stolt. Nu, ungefär fem minuter senare, deklararade han:

- Jag vill göra en funktionsförhöjande operation. Jag vill skaffa mig en kräva*. På så sätt kan jag lagra kaffet och dricka det om och om igen.

Om vi får något gjort? Räknas att träna magmusklerna i skrattattacker? I så fall - massor!


*Enligt wikipedia: Krävan hos en fågel är en del av matstrupen där en större mängd föda kan lagras och mjukas upp genom vattenupptagning för att sedan spjälkas i en körtelmage och efter det i en muskelmage där födan "tuggas" eller knådas.

Som jag skriver

God morgon i stugorna! Jag har precis inmundigat en tallrik havregrynsgröt med hemkokt äppelmos - bästa vinterfrukosten! Sitter nu och gruvar mig en aning över det jag borde skriva. Det är ett lektionsmanus, ett pm om hur jag har gått till väga när jag planerat min lektion samt ett litet case jag tänkt använda under min lektion. Jag har börjat med två av tre så förhoppningsvis kan jag komma ganska nära någon form av slutgiltig produkt innan jag åker till jobbet i eftermiddag. När jag skriver en text skriver jag den först i enklast möjliga ordalag, nästan talspråkigt för att sedan låta den vila ett tag. Därefter kan jag bearbeta den (om och om och om igen). Efter att texten fått vila ett tag känns det som att den har fått mogna i min tanke och därför blir det mycket bättre kvalitet på mina texter som jag lämnar i fred ett tag. Tycker jag själv i alla fall. Hur går ni till väga när ni skriver något?

Kastanjyaourt (ja, yaourt)

Dagens cykelturer hem-skola, skola-hem, hem-jobb, jobb-hem har varit spännande. Jag har sannerligen fått visa prov på mina gamla voltigekunskaper. Upp, ner, av, på, upp, ner, av, på und so weiter und so fort.

Vi hade ett par nyheter på jobbet idag. Bland annat den fantastiska yoghurten ni ser här nedan. Den kommer i små söta glasburkar och redan det är ju ett pluss. Sedan är det en fantastiskt god yoghurt som smakar som yoghurt ska. Och i botten finns en fruktkräm-/puré av något slag. De vi hade på jobbet var aprikos, körsbär, jordgubb och kastanj. Jag köpte med kastanjpuré och gud, det var gott! Kalaset var inte heller så fasligt dyrt. Två burkar för 16:90 eller 19:90, kommer inte riktigt ihåg. Det passar sig kanske inte till en students budget att käka dessa till frukost varje morgon (tvivlar på att moder jord skulle uppskatta det också). Men till dessert ibland eller istället för en glass eller som lördagsgott funkar det ypperligt. Och för att skona min skuld till moder jord så täker jag använda burkarna till små gå-bort-presenter i eller bara ha hemma och förvara småsaker i.




Snabb som jag är hann jag riva sönder förpackningen innan jag tänkte på att ta kort på den. Men nästa gång Gadget, nästa gång (kan ni få se förpackningen också).


Kakburk och kaffekvarn



När vi var hemma i helgen hittade jag en gammal plåtburk som farmor brukade ha småkakor i. Och sedan dess har jag velat baka kakor. Sagt och gjort. Idag efter skola och middag så var det dags! Jag, som inte direkt är känd för att kunna hålla mig til recept, kände för att testa en variant av drömmar som jag har för mig att jag ätit. Någonstans. Någongång. I vilket fall hade de kanel och kardemumma i sig. Så det hade jag i i smeten. Och när jag ändå var igång så gjorde jag ett par Brysselkex också. Med sockrad kant (och så lite hackad mandel också eftersom det inte fanns med i receptet, haha).





Jag gillar själva bakningen bäst. Visst är det kul att äta en och annan kaka ibland men helst skulle jag vilja ge bort det mesta så jag kan få baka något nytt. Någon som känner sig manad?

Vi har ju bara en kaffedrickare i det här hushållet och han vill gärna dricka ekologiskt kaffe. På senare tid har han övergått till att koka kaffe istället för att brygga det och då upptäckte vi att det inte finns något ekologiskt kokkaffe. Så för att råda bot på det kom kaffedrickaren på att det skulle gå att lösa om vi kunde mala kaffebönor själva (som ju går att köpa ekologiska). Som tur var fanns det kvarnar på lager hemmavid så vi kom billigt och smidigt undan. Och nu pryder det här lilla vevhuset vårt kök. Och oj, vad gott det luktar när kaffet är nymalet!



Dagens tapas - quesadillas

Okej. Sista tapasen ut. (För den här gången). Quesadillasen lagade vi sist. Av två anledningar: 1. Den gör sig jäkligt bra nylagad. 2. Alla rester som blev kvar kunde jag stoppa i den. (Att ta tillvara är som bekant något vi gillar i det här hushållet)

Vi började med:
Fyra tortillasbröd
En mozzarellaost
Hackad basilika
Torkad oregano
En finhackad halv röd chili

Sedan blev det lite resten från de andra tapasarna kvar, nämligen:
Parmaskinka
Champinjonfräs

Så det hade vi också i. Hade det blivit bruschettaröra kvar hade vi garanterat använt det också.

Såhär gjorde vi:

Vi lade upp två tortillabröd på en skärbräda och smulade över 1/4 mozarella på varje. Sedan sprinklade vi bara över de andra ingredienserna. De två sista fjärdedelarna mozarella sparade vi till sist. Det vill liksom till att det finns lite ost på toppen för att kunna "klistra ihop" bröden.



Sådär, som två pizzor ungefär.

Sedan stektes varje quesadillas i stekpanna i cirka två minuter på varje sida. Därefter skars de i åttondelar. Såhär:



Mums!

Curlingfamiljer

Har ni sett det här senaste programmet som det är sådant sjå om just nu - ”Ung och bortskämd”? Hur ställer ni det till det? Jag tycker produktionen är dålig. På riktigt. Hur tänkte SVT när de producerade det här programmet? Det känns som en kanal 5-produktion. (Ja, jag gör skillnad mellan public service-tv och reklamfinansierad dito). Men jag tycker det är en intressant fråga som lyfts. Och har ni inte sett Debatt ikväll så måste ni titta på det på svtplay. Sanslöst intressant. Och vad fascinerad jag blir. Tror det är för att det är så långt ifrån min egen uppfostran.


Snöstormslasange

Jag tog mig ut i snöstormen en sväng på eftermiddagen för att inhandla lite middagsmat. Hittade tomater till utförsäljningspris (7:90 kronor/kilot!) så jag köpte nästan två kilo och drog igång ett tomatsåskok när jag halkat hem igen. Finhackad lök, vitlök och lite chili fick fräsa sig blanka och fina i några matskedar olivolja.

 

 

 

Sedan hade jag i hackade tomater, lagerblad, balsamvinäger socker, salt och peppar och så fick det puttra på låg värme lite drygt en timme. Därefter tillsatte jag lite torkad oregano.

 

 

Medan tomatsåsen stod och bubblade stekte jag zucchini och morötter mjuka i lite smör. Jag valde att steka dem innan jag lade dem i lasagnen för att ge dem chansen att ”vätska av sig” redan i pannan, annars finns risk att lasagnen blir blöt. Likadant gjorde jag därefter med champinjoner och lite mer lök och vitlök (för smakens skull). När tomatsåsen var klar stjälpte jag i grönsakerna och svampen däri. Halva såsen använde jag sedan i lasagnen tillsammans med pastaplattor och ostsås. Mums! Lasange är ju en sådan bra rätt - går att variera i all oändlighet, är mycket mättande och som pricken över i:et så passar det dessutom perfekt som lunchlådemat.

 

Vad jag ska göra med andra halvan av tomat- och grönsakssåsen? Ptja. Frysa ner den för att kunna ta upp den, tippa i en deciliter matlagningsgrädde och värma upp för att servera med pasta när behovet av snabb mat blir stort. Storkok for life!

 


Vinterns intåg

Idag har vintern kommit till Uppsala tror jag bestämt. Det har snöat konstant sedan mitt på dagen. Nu är det vitt och fint ute och den knastrar lite när man går. Det är härligt att kunna gå ute och bli rosig om kinderna för att sedan få gå in, kura ihop sig under en filt, dricka en kopp te och tända ljus. Alltid när första snön kommer blir jag lite extra tacksam för allt det jag har. En egen lägenhet, varma kläder, mat så att jag kan äta mig mätt flera gånger om dagen, rinnande vatten och så vidare och så vidare. Det är faktiskt inte alla som har det.

 

Med flingorna i fokus

 

 

En halv decimeter, snart en hel.


En Dalahelg

Helgen var avkopplande. Inte så mycket blev gjort. Vi åt mat, spelade kort, åt mat, bowlade, åt mat, promenerade, åt mat och sov länge om mornarna. Det var typ det. Sa jag förresten att vi åt mycket? En av promenaderna tog plats i tjäderjaktskogen. Det var frost och sol och magiskt. Så här såg det ut:




Jag kom hem lite lugnare, lite mer harmorisk och lite mer förkyld.

Dagens tapas - quesadillas

Okej. Sista tapasen ut. (För den här gången). Quesadillasen lagade vi sist. Av två anledningar: 1. Den gör sig jäkligt bra nylagad. 2. Alla rester som blev kvar kunde jag stoppa i den. (Att ta tillvara är som bekant något vi gillar i det här hushållet)

Vi började med:
Fyra tortillasbröd
En mozzarellaost
Hackad basilika
Torkad oregano
En finhackad halv röd chili

Sedan blev det lite resten från de andra tapasarna kvar, nämligen:
Parmaskinka
Champinjonfräs

Så det hade vi också i. Hade det blivit bruschettaröra kvar hade vi garanterat använt det också.

Såhär gjorde vi:

Vi lade upp två tortillabröd på en skärbräda och smulade över 1/4 mozarella på varje. Sedan sprinklade vi bara över de andra ingredienserna. De två sista fjärdedelarna mozarella sparade vi till sist. Det vill liksom till att det finns lite ost på toppen för att kunna "klistra ihop" bröden.



Sådär, som två pizzor ungefär.

Sedan stektes varje quesadillas i stekpanna i cirka två minuter på varje sida. Därefter skars de i åttondelar. Såhär:



Mums!

Dagens tapas - svamp och parmacrostini

Tänk att något så enkelt kan vara så gott. En ny favorit!

Vi hade:
Champinjoner (känner man sig rik eller bara vill lyxa till det ändå så ta typ ostronskivlingar
En vitlöksklyfta
En halv gul lök
Smör till stekning
Salt
Peppar

Skinka (vi hade parma, men tror det skulle funka med någon fin rökt grisrumpa också)
Bröd till servering

Stek finhackad lök och pressad vitlök i smör. Tillsätt skivade svampar. Låt steka tills de är gyllene och genommjuka. Salta och peppra. Lägg en bit skinka på en bit bröd (rostad baguette är klockrent). Skeda upp stekta champinjoner on top. Ät. Och glöm för allt i världen inte att njuta!


Förlåt för suddigt.

Vikten av säkerhetskopiering

Jag hade förberett det två sista tapasinläggen, men nu finns de inte kvar här? Gah, när ska jag lära mig vikten av säkerhetskopiering. Tyvärr hinner jag inte fixa till det nu. Och inte imorgon. Och inte på lördag. Kanske på söndag. Annars måndag. Ska läsa klart min skolbok nu, har haft ett skönt träna-och-äta-luch-break men nu är det på't igen. Och jag måste vara klar till 15:00 så jag hinner käka en frukt innan jobbet. Minutiös planering? Va? Vem? Jag?

Imorgon åker vi hemåt för att fira mor min - bowling och god mat. Tillbaka på söndag eftermiddag. Vi hörs!

Skolbok hit och skolbok dit

Hela dagen idag har varit vigd åt skolboksläsning. I princip. Jag har gjort ett kort uppehåll för lunch och på eftermiddagen har jag kört lite benövningar (enligt ordination från sjukgymnasten) samt varit till Gränby centrum för att leta present till mor min. Det gick inget vidare. Hon önskar sig skärbrädor (om ni undrat vart jag fått mitt matintresse ifrån så kan jag tycka att jag just givit er en stor ledtråd till svaret. på den funderingen..) och det finns inga sådana som hon vill ha. För hon vill ha lika som de hon alltid haft. Får se om vi lyckas lösa det imorgon, annars får hon brädor i en ny färg - hur ska det gå?! Vad jag däremot hittade var lite nya träningskläder. SKÖNT! Har letat som en tokig och nu hittade jag ett linne, en t-shirt, två långärmade tunna värmaupp-tröjor och två trekvarts-tights. Hela kalaset fick jag för 627 - najs prajs. Köpte hela rubbet på HM, gillar deras träningskläder och dessutom hade jag 150:- rabatt där. Som student får man prioritera. Men dagens bästa skedde när jag kom hem. Sambons surdegsbröd som han kämpat med hela dagen var äntligen klart. Och de som han nu gjorde med russin och solrosfrön är så sjukt goda. Jag vill äta hundra skivor på en gång, men det går inte för jag blir så mätt. Samma i-landsproblem två gånger på en och samma dag. Pinigt!




Nu ska jag läsa trettio sidor till så jag har tid att gå på ass n' abs vid lunch imorgon!

Dagens tapas - falsk bifteki

Här ska ni, kors på taket, i ordets någorlunda rätta betydelse få ett recept. Men ett enkelt sådant. Bifteki - here we go! (Receptet är hämtat från tasteline om ni vill ha tydligare instruktioner).

 

600 gram färs (lamm i grunden, vi tog nöt)

1 ägg

1 paket fetaost

yoghurt

oregano

citron

smör till stekning

salt

peppar

 

Bunke 1:

1.Vispa upp ägget, tillsätt oregano, lite salt och peppar.

2. Pressa i citron och blanda i köttfärsen.

Bunke 2

1. Smula fetaosten och blanda med yoghurten, forma små kulor.

 



Utanför bunkar:

1 Ta en klutt färssmet och forma en pannbiff. Lägg sedan en fetakula i mitten av biffen.

Vik biffen runt bollen och knip ihop skarvarna tills osten inte syns.

Forma till en köttbulle.

 

 

4. Stek bullarna i smöret. Låt det ta tid och vänd dem försiktigt. Bullarna blir rätt stora så de behöver nog runt tio minuter i pannan.

 

 


(Går)dagens tapas - rulle med gorgonzola och pepparkaka

Det verkade ju inte som gårdagens tapas lyckades publiceras igår. Konstigt. Gör ytterligare ett försök:

Den här var jag inte heller så förtjust i. Kändes väldigt åttiotal må jag säga. Men jag tror definitivt det finns andra som gillar det här. En viss sambo till exempel. För övrigt är det här också mat-Tinas kreation.

Den lilla ingredienslistan består av:

150 gram mögelost
1 1/2 msk olivolja (i Tinas recept står det att citronolja är att föredra så det hade jag i. Tycker inte alls att det är att rekommendera. Tyckte det tog över alldeles för mycket smakmässigt. Så jag skulle snarare säga att ju mildare olja, desto bättre).
10 pepparkakor
2 mjuka tunnbröd (eller tortillas, vilket vi körde på).

Smula osten, blanda i oljan till en krämig konsistens uppnås. Bred ut krämen på bröden. Smula över pepparkakorna. Rulla ihop till rullar, skär snittar.


Dagens i-landsproblem


"Visst är det väl tusan att man ska bli mätt när det är som godast?"

Dagens tapas - svamp och parmacrostini

Tänk att något så enkelt kan vara så gott. En ny favorit!

Vi hade:
Champinjoner (känner man sig rik eller bara vill lyxa till det ändå så ta typ ostronskivlingar
En vitlöksklyfta
En halv gul lök
Smör till stekning
Salt
Peppar

Skinka (vi hade parma, men tror det skulle funka med någon fin rökt grisrumpa också)
Bröd till servering

Stek finhackad lök och pressad vitlök i smör. Tillsätt skivade svampar. Låt steka tills de är gyllene och genommjuka. Salta och peppra. Lägg en bit skinka på en bit bröd (rostad baguette är klockrent). Skeda upp stekta champinjoner on top. Ät. Och glöm för allt i världen inte att njuta!


Förlåt för suddigt.

Två saker

Ett: Alltså, vad hände? Klockan är inte ens 20:00 och jag är klar med dagens alla göromål. Jag har varit i skolan, blivit introducerad till casemetodik och hållit min egna lilla ostlektion. Därefter tränade jag ett toningpass, åkte hem och författade några mail som hängt över mig, duschade och åt. Och nu är jag liksom klar. Vad hände? Och framförallt - vad ska jag göra nu? Se på tv? Börja på en ny bok? Eller krypa ner under täcket riktigt tidigt och inkassera typ 11 timmars sömn? Hmmm....

Två: Jag har försökt publicera dagens tapas fyra gånger nu - två gånger imorse och två gånger nu. Funkan't. Jag hoppas det löser sig av sig själv och att inlägget trillar in så småning om.


Blind lydnad

Glömde berätta för er om en bok jag läste ut i förrgår kväll. Jag fick boken av en vän för någon månad sedan och har läst den sakta, typ ett kapitel om dagen. Till en början var jag besviken på språket i den. I orginal är den författad på engelska och den svenska översättaren har lämnat en del övrigt att önska. Men när jag kommit halvvägs in i boken var det som att det sa *slurp* och så var jag fast! Jag var ensam hemma när jag helt plötsligt insåg att jag var fast i boken. Och trots att jag bore ha lagt ifrån mig den till förmån för flera timmars sömn så gick det inte. Jag vågade inte lägga ifrån mig den och låta mina tankar löpa fritt. Så jag höll envist kvar vid boken som jag höll tätt framför mitt ansikte. För övrigt låg jag konstant vänd mot fönstret för att jag skulle kunna hålla koll på eventuelle hemskheter utanför. När min sambo väl kom hem blev jag otroligt lättad av att slippa ta hand om allt som hände i boken själv. Så han tvingades ner i sängen bredvid mig så att jag hade någon att hålla i handen medan jag läste. Hålla någon i handen vid läsning. Ja, ni förstår ju hur läskigt det är då! Har inte blivit så rädd av en bok sedan jag läste "Människohamn" av John Ajvide Lindqvist. Men i förrgår var det boken "Blind lydnad" jag läste ut. Köp eller låna den om ni vill ha lite spänning såhär i höstrusket!



Köttat bort lite köttbullar nu på kvällskvisten

Imorgon ska jag hålla en tiominuters lektion. Man har själv fått välja ämne så jag har valt att hålla den om ost. "Otippat" som en kär vän sa... Kan jag få en endaste kotte att våga äta något den inte testat tidigare är jag nöjd. Jag ska bjuda på en ost ur "ostfamiljen" som jag har valt att dela upp i sex olika familjemedlemmar: färskost, getost, vitmögelost, hårdost, kittost samt blåmögelost. Ska bli skoj att se vad alla tycker!

Började kvällen med ett träningspass - ass n' abs. Ren styrka, helt utan kondition och hopp. Känns faktiskt helt okej i knäet så jag är mycket nöjd. Funderar på om det är läge för kondition imorgon eller om jag borde köra vidare på styrka och låta knäet vila lite till. Vi får se vad det blir...

Vet ni vad vi gjorde till lunch idag? Köttbullar, mos, sås, lingon och pressgurka. Gahh, det är bland det godaste jag vet! Köttbullar med kapris och lite senap. Mos med smör och mjölk. Redd skysås med lite grädde (ska det vara så ska det!) Rårörda lingon från dalaskogarna. Och pressgurka. Ja, ni hör ju hur gott det låter. Jag vill äta det igen. Och igen. Och igen!


Vet inte hur det kan komma sig att jag är så barnsligt förtjust i det här. Men det är jag!

Det här med recept som efterfrågas om jag inte skriver ut något kan jag inte ge så tydligt idag. Men jag ska ge er ingrediensförteckningar så får ni höfta fram resultatet själva, precis som vi gjorde, okej? Jag säger som jag brukar i matlagningssammanhang - våga och vinn!

Köttbullar:
Färs
Stekt gul lök
Hackad kapris
Senap
Ströbröd blötlagd i mjölk
Ägg
Salt
Peppar

Mos:
Potatis
Mjölk
Smör
Salt
Peppar

Rårörda lingon:
Lingon
Socker

Pressgurka:
Tunnt hyvlad gurka
Salt
Socker
Ättika
Vatten
Vitpeppar
Persilja

Sås:
Sky från stekningen
Toppredning på majsstärkelse
Grädde
Soja
Salt
Peppar

Vi planerar att göra inlagd stömming snart någon dag. Är väldigt inne i husmanskostsvängen nu märker jag. Får nog skylla på årstiden tror jag - blir så sugen på vällagad lite mastig mat. Är för övrigt väldigt inspirerad matlagningsmässigt nu och har massa massa idéer. Synd att tid skall vara en sådan brist bara!

Dagens tapas - pestocrostinis.

Ett klassisk tilltugg i vårt hushåll. Lika gott en varm sommardag när man behöver salt som det är en vinterdag när man vill ha något med mycket smak. Och det är pinsamt enkelt (förutsatt att man inte vill marinera sina egna tomater och mixa sin egen pesto).

Fyra ingredienser:

Crostini - egna eller köpta.
Pesto - egen eller köpt.
Soltorkade och marinerade tomater - egna eller köpta.
Balsamvinäger (investera gärna i en lite "finare", man får vad man betalar för).

Spritsa balsamvinäger över crostinin. Klicka på lite pesto. Lägg på en bit soltorkad tomat. Ät. Njut.

En nackdel med denna lilla aptitretare är att balsamvinägern luckrar upp crostinin lite grann så den kan inte stå hur länge som helst. Men det brukar liksom aldrig vara ett problem. Av någon anledning försvinner de innan uppluckringen gått för långt...

Jag tog tydligen ingen bild på det här, så ni får använda er fantasi. Sorry!

RSS 2.0